Resepi Sup Tulang
Masa:
Penyediaan: 20 | Memasak: 20 | Keseluruhan: 40 minutes
Jumlah Hidangan : 4
Bahan-Bahan:
500g Tulang
Bahan untuk rempah tumis:
kayu manis
buah pelaga
bunga lawang
2-3 tangkai cengkih
Bahan untuk dikisar:
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 biji buah keras
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil jintan putih
Bahan untuk dipotong dadu besar:
1/2 batang lobak merah
2 biji kentang sederhana besar
tomato (potong 4)
Cara Penyediaan:
Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk
Tumiskan rempah tumis bersama bahan kisar. Biarkan sehingga naik bau dan pecah minyak
Masukkan tuilang,kacau dan biar sebentar
Masukkan air, lebih kurang 3 cawan.
Bila sup sudah mula mendidih,masukkan lobak merah dan kentang.Masak sehingga empuk.
Masukkan tomato beserta garam dan gula secukup rasa
Taburkan daun sup dan bawang goreng apabila hendak dihidang
Resepi Sup Tulang
Reviewed by Syok Media
on
7:12 PTG
Rating:

Tiada ulasan